+387 33 715 555 ili +387 33 719 900 [email protected]
TRETMAN USANA HIJALURONSKIM FILERIMA – kako to zapravo izgleda?

Šta je to

hijaluronska kiselina?

Šta je korekcija

hijaluronom?

tretman i 

oporavak

TRETMAN USANA HIJALURONSKIM FILERIMA – kako to zapravo izgleda?

TRETMAN USANA HIJALURONSKIM FILERIMA – kako to zapravo izgleda?

💋Želite senzualniji izgled usana?

💋Želite ljepši osmijeh?

💋Želite da ispravite asimetriju ili nepravilnosti?

 

Želite li proporcionalne i simetrične usne, koje licu daju sklad i harmoniju, a uz to, čeznete da vaše usne izgledaju lijepo, jedro i senzualno? Onda ste se sigurno susreli sa raznim pitanjima vezanim za hijaluronske filere, ponekad nakon čestog razmišljanja odustanete, a zatim se opet vratite toj staroj želji za korekcijom usana.

Neka od pitanja koja Vas sigurno muče, jesu:

Da li je tretman bezbjedan? Koliko je bolan? Kakav će biti krajnji efekat? Da li fileri obavezno dovode do onih “pačijih” usana ili se može dobiti savršen, prirodni oblik?
Da biste bili sigurni u tretman koji izaberete, danas Vam odgovaramo na neka Vaša pitanja sa kojima se mučite.

kako odabrati hijaluronski filer?

Šta je to hijaluronska kiselina?

Hijaluronska kiselina je prirodna i sigurna supstanca, koja je zapravo vrsta šećera (glikozaminoglikan) – veoma dug lanac molekula ugljikohidrata koji imaju sposobnost da zadrže ogromnu količinu vode.
Prirodno sadržana u našem tijelu, hijaluronska kiselina je esencijalna komponenta kože, odgovorna za:

 • Hidrataciju
 • Elastičnost
 • Čvrstoću

Da bi se postigla stabilnost i duže zadržavanje u koži, hijaluronska kiselina za kozmetičke proizvode, prolazi malu hemijsku promjenu (metodom međusobnog povezivanja) pod kontrolisanim laboratorijskim uslovima. S obzirom na njeno porijeklo, nizak je rizik za pojavu alergijskih reakcija i iritacije prilikom upotrebe proizvoda koji je sadrže.

Kako starimo, proizvodnja hijaluronske kiseline se konstantno smanjuje, koža postaje tanja, više suha, smanjuje se volumen i bore se pojavljuju…zato na vrijeme morate početi brinuti o sebi!

Šta je korekcija hijaluronom?

To je savremena metoda korekcije oblika i veličine usana hijaluronskim filerima.

Tretman je izuzetno efikasan, a sigurniji i manje traumatičan u odnosu na plastičnu hirurgiju.

Hijaluronski fileri se ubrizgavaju u kožu u malim količinama, uz pomoć finih iglica.

 • tretman je jednostavan, bezbjedan i bezbolan, traje od 10 do 30 minuta, za maksimalan komfor, primjenjuje se lokalna anestezija.
 • reverzibilan je – ukoliko vam se ne dopadne izgled usana, može se lako “izbrisati” efekat (ubrizgava se posebna supstanca koja topi hijaluron; nakon toga koža ga apsorbuje i on nestaje iz usana)
 • daje prirodan izgled pravilnih, punih i privlačnih usana
 • pošto se hijaluronska kiselina nalazi u našem tijelu,  mala je mogućnost “odbacivanja” i “neprihvatanja”

 

Tretman usana hijaluronom pogodan je za povećanje volumena usana, promjenu oblika, korekciju asimetrija, podizanja uglova, kao i za vraćanje svježine i podmlađivanje usana. Dakle, za kratko vrijeme i gotovo bezbolno možete zaista imate usne iz snova.

A-twin_Sarajevo_Stylage_Hijaluroske injekcije_Vivacy _Ljepota_Mladolikost

Tretman usana, kako to izgleda?

Prvi korak je zakazivanje konsultacija sa ljekarom i stručnim osobljem, koji će razmotriti vaše želje, očekivanja i mogućnosti, kao i vaše zdravstveno stanje, te vam najbolje moguće rješenje za nedostatak koji vas muči.

Pacijenti obično ponesu sa sobom sliku neke ličnosti ili usana koje žele da imaju, ali morate imati u vidu da to neće izgledati baš kao na slici, zbog toga što ste vi jedinstveni, kao i Vaše lice. Kopiranje nekog izgleda moglo bi da proizvede kontraefekat. Najbitnije je da sa stručnjacima odaberete pravi izgled koji će samo naglasiti Vašu ljepotu.

Za maksimalan komfor prilikom tretmana, primjenjuje se lokalna anestezija. Pošto se u usnama nalazi veliki broj krvnih sudova i nervnih završetaka, kod određenog broja osoba može da postoji bolna osetljivost. Tretman se zato izvodi se uz pomoć anestetika, kako biste se osjećali lagodno i kako ne bi osjetili bol od igle.

Nakon nanošenja anestetika, u usne se aplikuje hijaluronski filer. Koriste se ultra tanke iglice da bi se izbjegle povrede kože i eliminisali neprijatnost i bol. Fileri se aplikuju na nekoliko mjesta u cilju dobijanja što prirodnijeg efekta.

Hijaluron se ubrizgava u sredinu usne na dubinu od 2-3 mm, u prostoru između kružnog mišića usta i kože usana. Nakon toga, polako se povlači ka krajevima, zbog ravnomjernog raspoređivanja i dobijanja što prirodnijeg izgleda.

Količina hijalurona koja se ubrizgava zavisi od željenog volumena. Prednost hijalurona je i to što se može precizno dozirati i postepeno dodavati onoliko količine koliko vam je potrebno i ne morate da brinete da će efekat biti pretjeran i da neće moći da se ispravi.

Sve korekcije usana treba da se rade isključivo provjerenim i svjetski priznatim hijaluronskim filerima kao što su to STYLAGE hijaluronski fileri.

TRETMAN USANA HIJALURONSKIM FILERIMA – kako to zapravo izgleda?
TRETMAN USANA HIJALURONSKIM FILERIMA – kako to zapravo izgleda?

Kako izgleda oporavak?

Kada se tretman završi, možete se vratiti svakodnevnim aktivnostima, a efekti se na usnama vide odmah. Kod određenog broja pacijenata može se pojaviti otok, što je potpuno normalna reakcija.

Preporučuje se držanje hladnih obloga 30-tak minuta nakon korekcije. Veoma rijetko se mogu pojaviti podlivi, ali to je također normalno i obično ne traju duže od dva dana.

U prosjeku, period potpunog oporavka traje od 3 do 7 dana. Nakon toga završava se proces renormalizacije, a usne dobijaju svoj konačan i savršen izgled. 

Kako bi se postigao što bolji i trajniji rezultat, pridržavajte se ovih savjeta:

 • izbjegavajte previše hladna ili topla pića – vašim usnama je potreban optimalan temperaturni režim
 • odložite odlazak u saunu, na masažu lica ili bazen za nekoliko dana, dok se postignuti efekti ne stabilizuju
 • prvih nekoliko dana nemojte koristiti kozmetičke proizvode, kao ni maske za lice, karmin, balzam i sjaj za usne
 • kožu oko usana (i eventualne borice) njegujte prirodnom kozmetikom

Ono što je za kraj još važno da znate je da se hijaluron postepeno u našoj koži razlaže i nestaje, a koliko će trajati zavisi od brojnih faktora. Nakon prvog stavljanja, hijaluronski fileri traju od 6-9 mjeseci. Svakog sljedećeg puta je za razlaganje potreban duži vremenski period – od jedne do dvije godine.

Injekcija je medicinski postupak koji zahtijeva značajno iskustvo i znanje: Uvijek potražite savjet svog ljekara ili drugog kvalificiranog zdravstvenog stručnjaka (plastičnog hirurga,dermatologa ili posebno obučenog ljekara).

STYLAGE filere koristim već 5 godina na svojim pacijentima, koji mi se vraćaju, što govori o njihovom zadovoljstvu sa tretmanom i filerima. Probala sam i neke druge filere zbog toga što pacijenti traže, međutim uvijek se vratim na STYLAGE. Pacijentima treba objasniti da nije sve u marketingu, već u kvaliteti i estetskom smislu ljekara koji aplicira filer. Za filere nije bitna samo koncentracija hijalurona, već i odnos viskoznosti i elasticiteta, pa ne možete vi staviti filer oko očiju ako je on prejak i stvara grudvice.

Najčešće koristim STYLAGE M, ali imam dosta pacijentica kojima radim jagodice, te često koristim i XL i XXL.
Sa STYLAGE smo prezadovoljni i moji pacijenti, a i ja posebno. 

dr. Kovačević

Doktor stomatologije