TUZLANSKI KANTON

U

FOKUSU

Činjenice o Tuzlanskom kantonu

Tuzlanski kanton (TK)

Prema rezultatima popisa stanovništva 2013. sa 445.028 stanovnika Tuzlanski kanton je najmnogoljudniji i sa 168 stanovnika/km2 nakon Sarajevskog kantona najgušće naseljeni kanton u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Industrija Tuzlanskog kantona

Tuzlanski kanton je najznačajaniji rudarsko-industrijski bazen u Bosni i Hercegovini.
Prosječno u Tuzlanskom kantonu se proizvede oko 4,6 miliona tona uglja. Većina tog uglja se sagorijeva u Termoelektrani Tuzla, koja je sa instalisanom snagom od 715 MW najveće energetsko postrojenje Bosne i Hercegovine.

Uzgoj hrane Tuzlanskog kantona

Sa 114.102 hektara poljoprivrednog zemljišta, što čini 49% ukupne teretorije kantona, poljoprivreda je također veoma važan sektor u TK.

Posljedice činjenica

Gustina naseljenosti, velike termoelektrane u i oko Tuzlanskog kantona dovode do prekomjernog zagađenja životne sredine, zraka ali i hrane koja se uzgaja.

Gradovi u BiH

Gradovi u Bosni i Hercegovini (BiH) se suočavaju s visokim ambijentalnim koncentracijama po zdravlje štetnih sitnih čestica koje zagađuju zrak.

Stanovništvo BiH

obično udiše više otrovnih čestica iz zagađenog zraka nego što udišu njihovi susjedi u zapadnoj Evropi.

Izloženost česticama PM2.5

je naročito opasna po ljudsko zdravlje, jer te čestice zadiru duboko u pluća i krvotok, izazivajući bolest i smrt.

Dominantan udio PM2.5 zagađenja

potiče s područja unutar geografskih granica BiH.
Doprinos prekograničnih izvora (oko 20 posto) od domaćih izvora (oko 65 posto).

Fatalni brojevi

Izvještaj procjenjuje da u BiH od posljedica izloženosti ambijentalnom zagađenju zraka s PM2.5 svake godine prerano umre oko 3.300 ljudi.

Procijenjeni državni trošak

Ekonomski troškovi narušavanja zdravlja zbog AAP u BiH u prosjeku iznose 1,38 milijardi US$ ili 2,6 milijardi KM.

Procijenjeni trošak bolesnog člana porodice

Za ovaj trošak nema pouzdanih podataka.

Pogledajte statistiku u grafičkom prikazu vezanu za Tuzlanski kanton i kreiranu na osnovu podataka Federalnog zavoda za statistiku.

Link na izvještaj: Tuzlanski kanton

Namjena stranice

Stranica je namijenjena svim stanovnicima Tuzlanskog kantona sa ciljem podizanja svjesti o vlastitoj okolini, ali i sa namjerom razbijanja mitova o zraku koji udišemo, hrani koju jedemo, ali i o prevenciji koju radimo da se zaštitimo.

TU-stat

PrEvencija

Preventivna medicina kao zasebna specijalizacija se poslednjih godina sve više razvija u evropskim zemljama. Kod nas ne postoji kao zasebna specijalizacija ili grana medicine. Prevencija se zapostavlja.

TU-stat

TROŠKOVI

Troškovi oboljelih od bolesti koje se mogu prevenirati za društvo u cjelini se izražavaju u milijardama. Troškovi koji padaju na porodicu ili pojedinca su jednaki ledenom brijegu na vodi samo 20% je vidljivo.

TU-stat

HRANA KOJU JEDEMO

Devet termoenergetskih i tri industrijska postrojenja u BiH proizveli su u 2014. godini 273.577 tona sumpordioksida, 20.511 tona azotnog oksida i 2.252 tone prašine. (Izvor CIN). Čestice koje završavaju u našem lancu prehrane.

TU-stat

Prevencija

Osnovni motiv našeg rada je prevencija bolesti i unapređenje zdravlja, bilo korisnika naših proizvoda ili drugih koji prate naš rad. Upravo iz tog razloga smo opstali i trajemo na ovom tržištu preko 20 godina. Svjesni smo da je samo prevencijom je moguće izbjeći (odložiti) neželjene efekte modernog načina života.

Indikacija

Uvijek polazimo od indikacije naših korisnika.
Indikacija nije samo oboljenje nego i svakodnevni boravak u zagađenoj sredini. U proteklim godinama izgradili smo mnogo iskustva o indikacijama i oboljenjima koja imaju visok stepen pojavljivanja u našoj zajednici. 

p

Forma

U našem radu poseban akcenat smo bacili na forme (oblike) u kojem se suplementi (dodatci prehrani) pojavljuju na tržištu. Shvatili smo i dokazali da kvalitet i efekat zavisi od forme i kombinacije aktivnih tvari koje se javljaju u proizvodu. Za svaki proizvod razvili smo “outlook” kako bi smo bili sigurni u efakat i djelovanje.

TU-stat

Vitamin C – u obliku natrij askorbata!

TU-stat
TU-stat

Na brzorastućem tržištu dijetetskih suplemenata moguće je pronaći različite forme vitamina C sa različitim stepenom bioiskoristivosti i kvalitete.

Svi vitamini i minerali i drugi nutrijenti u formi dodataka prehrani, dostupni su u različitim hemijskim formama (npr. Vitamin C kao askorbinska kiselina, natrij askorbat, kalij askorbat, askorbil palmitat).

Šta je natrij askorbat?
Natrij askorbat je natrijeva so askorbinske kiseline. Natrijev askorbat je puferirana forma vitamina C i prema tome karakteriše ga manja kiselost od askorbinske kiseline. Natrij askorbat je najpogodnija forma za osobe koje imaju gastrointestinalne probleme povezane sa osjetljivošću na promjene aciditeta.

Vitamin C vrši niz aktivnosti koje bi mogle pridonijeti njegovim imunomodulirajućim efektima. To je vrlo učinkovit antioksidans zbog svoje sposobnosti da lako donirati elektrone, čime se štite važne biomolekule (proteini, lipidi, ugljikohidrati i nukleinske kiseline) od oštećenja nastalih tokom normalnog metabolizma ćelija kao i izloženosti toksinima i zagađivačima (uključujući i dim cigarete).

Twin nutrition®Sodium Ascorbate proizvod je:

  • Maksimalne apsorpcije i iskoristivosti.
  • U formi natrij askorbata čija je iskoristivost i do 75%
  • Proizveden prema standardima cGMP-a u postrojenju koje je FDA registrirano što osigurava kvalitet.

ZNAČAJ VITAMINA C

Vitamin C uključen je u više od 300 bioloških procesa u organizmu.

ANTIOKSIDATIVNO SVOJSTVO VITAMINA C

Štiti naše tijelo od dejstva slobodnih radikala.

VITAMIN C PREVENIRA

Promjene na endotelu (tanki sloj ćelija koje se nalaze na unutrašnjoj površini krvnih sudova krvnih sudova) i tako djeluje na prevenciji od moždanog ili srčanog udara.

VITAMIN C STIMULIŠE

Enzimski sistem jetre, pomaže resorpciji gvožđa,
učestvuje u proizvodnji hormona štitne i nadbubrežne žlijezde

VITAMIN C I NIVO HISTAMINA

Manjak vitamina C dovodi do povećanja histamina u krvi što za posljedicu može imati alergije, astmu, čir na želucu, migrenske glavobolje itd.

TU-stat

90 Tableta po pakiranju

TU-stat

Natrij askorbat

TU-stat

Nekiseli oblik!

TU-stat